Kvensk språk og kultur i interaktiv formidlingsdrak

Kvensk Institutt går nye veier for å nå ut til hele landet. Nå kan du sitte hvor som helst i verden og engasjere deg aktivt i historien om folket som en gang ble banket opp fordi de snakket kvensk.

Den digitale guiden fra Kvensk Institutt. Her kan du sveiper deg rundt over museumsbygningen og fanger landskapet rundt. Du finner over 100 interaktive oppslag og innfallsvinkler om det kvenske folket og kulturen bak. Ta et virtuelt besøk til Kvensk Institutt i 360-visning

Den digitale guiden fra Kvensk Institutt. Her kan du sveiper deg rundt over museumsbygningen og fanger landskapet rundt. Du finner over 100 interaktive oppslag og innfallsvinkler om det kvenske folket og kulturen bak.

Kvensk Institutt er blitt en spydspiss i interaktiv digital formidling inne i norsk museumsverdenen

  • Før måtte du legge bilferien til Børselv for å se og oppleve det vi har å by på. Nå kan du besøke oss hele året, sier daglig leder ved Kvensk institutt, Hilde Skanke.

Utfordringen

Bygda Børselv er et sentralt sted for kvensk bosetting. Bygda ligger i Porsanger kommune i Finnmark og har 200 innbyggere. En utkant i Norge, men her ble Kvensk Institutt etablert i 2007. De skulle være et nasjonalt senter for å dokumentere, formidle og synliggjøre kvensk språk og kultur. Og de skulle være tilgjengelig for hele landet.

  • Men utfordringen var hvordan de skulle få løfte kvensk språk og kultur ut i verden fra en avsides prikk, sier Hilde Skanke.

Måtte gå opp nytt spor.

Den tradisjonelle formidlingsformen med museumsbesøk utfordres. Ambisjonen er nå å gjøre guiden sin omvisning fra rom til rom digitalt tilgjengelig, da sammen med en virtuell guide.

  • Jeg trenger besøkende for å få mulighet til selv å styre gjennomgangen og oppslaget, samtidig som de har tilgang til den virtuelle guiden som gjennom video, tekst og bilder som kan brukes og utdype, sier Hilde Skanke.
Før måtte du legge bilferien til Børselv for å se og oppleve det vi har å by på. Nå kan du besøke oss hele året, sier daglig leder ved Kvensk institutt, Hilde Skanke. Hils på daglig leder Hilde Skanke

Det ble Steinkjerbedriften MedXplore som fikk oppdraget. Deres samarbeid med Universitetet i Oslo med e-læring for virtuelle besøk i kroppen for studenter, overbeviste.

  • Etter media og spill er vi vant til korte oppslag, og å bevege oss raskt. De unge i dag er vant til utslipp. Vi hadde tro på at en gamifisering av museumsbesøk var tingen, gi besøkende den virtuelle opplevelsen hvor de selv styrer gjennomgang og klikk, sier Skanke.

Virtuell virkelighet

Det kan skape en virtuell opplevelse av stedet, bygget og menneskelig, der musikk, tekst, video og bilder er «aktører» som aktiverer når besøkende klikker på symboler

  • Dette er en ny måte å tenke museum på som åpner for å lage scene med flere stemmer og sanselige opplevelser. De besøkende har en liste over flere hundre forskjellige aktører som kan velge på undergangen, sier Skanke.

 

Kvensk Institutt
Den digitale visningen formidler kvendrakten med både tekst, tale, musikk, bilder og reportasjeinnslag. Her får du opphav og historie om bunadsdetaljer om smykke, broderier, sølja mm Se mer om kvendraktren

FAKTA

Kvensk Institutt, Børselv i Porsanger

  • Kvensk Institutt etablere i 2007, og nasjonalt senter som skal dokumentere, formidle og synliggjøre kvensk språk og kultur.
  • I guiden om arkitekturen blir vi kjent med symbol i bygget. Mønelinja tar form av fjellene rundt, golvet i storsalen formet som en gavlbåt eller taket som er inspirert av fjell i nærområdene.
  • Børselv og andre kvenske lokalsamfunn var i realiteten til eller trespråklige. Kvenene utgjorde faktisk en fjerdedel av befolkningen i Finnmark ved utgangen av 1800-tallet. Det var da fornorskingen satte inn. Det ble forbudt å bruke kvensk i skolen, også i friminuttene.

MedXplore AS

  • Gründer Jan Helge Lillebo var en av de første i Europa med lansering av e-læring på 90-tallet.
  • Sammen med Universitetet i Oslo lanserte MedXplore nylig en ny generasjon e-læring for studenter. Her kan du gå på besøk i en blodåren i 360 grader for å utforske mer om hjerteinfarkt og tette blodårer.