• Radioaktiv simulering

Scroll to Content

Spydspiss i digital formidling

Hilde Skanke, daglig leder Kvensk Institutt

Kvensk språk og kultur i interaktiv formidlingsdrakt

 
Kvensk Institutt går nye veier for å nå ut til hele landet. Nå kan du sitte å ha det beste i verden og engasjere deg aktivt i historien om folket som en gang ble banket opp fordi de snakket kvensk.

Kvensk Institutt er blitt en spydspiss i interaktiv digital formidling av språk og kultur

 • Før måtte du legge bilferien til Børselv for å se og oppleve det vi har å by på. Nå kan du besøke oss hele året, sier daglig leder ved Kvensk institutt, Hilde Skanke.

Utfordringen

Bygda Børselv er et sentralt sted for kvensk bosetting. Bygda ligger i Porsanger kommune i Finnmark og har 200 innbyggere. En utkant i Norge, men her ble Kvensk Institutt etablert i 2007. De skulle være et nasjonalt senter for å dokumentere, formidle og synliggjøre kvensk språk og kultur. Og de skulle være tilgjengelig for hele landet.

 • Men utfordringen var hvordan de skulle få løfte kvensk språk og kultur ut i verden, sier Hilde Skanke.
Før måtte du legge bilferien til Børselv for å se og oppleve det vi har å by på. Nå kan du besøke oss hele året, sier daglig leder ved Kvensk institutt, Hilde Skanke.

Måtte gå opp nytt spor.

Den tradisjonelle formidlingsformen med fysiske besøk utfordringer. Ambisjonen er nå å gjøre veiledning for å vise på området digitalt tilgjengelig, som sammen med en virtuell guide.

 • Jeg trenger besøkende for å få muligheten til selv å styre gjennomgangen og oppslaget, samtidig som de har tilgang til den virtuelle guiden som gjennom video, tekst og bilder som kan brukes og utdype, sier Hilde Skanke.

Det ble Steinkjerbedriften MedXplore som fikk oppdraget. Deres samarbeid med Universitetet i Oslo med e-læring for virtuelle besøk i kroppen for studenter, overbeviste.

 • Etter media og spill er vi vant til korte oppslag, og å bevege oss raskt. De unge i dag er vant til utslipp. Vi hadde tro på at en formidling av kultur og språk ved bruk av gamifisering var tingen, gi besøkende den virtuelle opplevelsen hvor de selv styrer gjennomgang og klikk, sier Skanke.
 • Kvensk Institutt
  Den digitale visningen formidler kvendrakten i tekst, tale, musikk, bilder og reportasjeinnslag. Her får du opphav og historie om bunadsdetaljer som smykke, broderier, sølja mm

Virtuell virkelighet

Det kan skape en virtuell opplevelse av stedet, bygget og menneskelig, der musikk, tekst, video og bilder er «aktører» som aktiverer når besøkende klikker på symboler

 • Dette er en ny måte å tenke fremføring på som åpner for å lage scene med flere stemmer og sanselige opplevelser. De besøkende har en liste over flere hundre forskjellige aktører som kan trykke på gjennomgangen, sier Skanke.

Den digitale visningen formidler kvendrakten i tekst, tale, musikk, bilder og reportasjeinnslag . Her får du opphav og historie om bunadsdetaljer som smykke, broderier, sølja mm

FAKTA

Kvensk Institutt, Børselv i Porsanger

 • Kvensk Institutt etablerte i 2007, og nasjonalt senter som skal dokumentere, formidle og synliggjøre kvensk språk og kultur.
 • I guiden om arkitekturen blir vi kjent med symbolikk i bygget. Mønelinja tar form av fjellene rundt, golvet i storsalen formet som en gavlbåt og taket som er inspirert av fjell i nærområdene.
 • Børselv og andre kvenske lokalsamfunn var i realiteten til- eller trespråklige. Kvenene utgjorde faktisk en fjerdedel av befolkningen i Finnmark ved utgangen av 1800-tallet. Det var da fornorskingen satte inn. Det ble forbudt å bruke kvensk i skolen, også i friminuttene.

MedXplore AS

 • Gründer Jan Helge Lillebo var en av de første i Europa med lansering av e-læring på 90-tallet.
 • Sammen med Universitetet i Oslo lanserte MedXplore nylig en ny generasjon e-læring for studenter. Her kan du gå på besøk i en blodåren i 360 grader for å utforske mer om hjerteinfarkt og tette blodårer.